Česko se rozloučilo s klimatickým jarem! Jaké počasí přinese začátek léta?

Příroda

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. června 2021 6:00

Česko má za sebou studený květen. Ačkoliv to astronomické léto nás čeká až za pár týdnů, klimatické už nastalo, a teploty postupně rostou.

Se začátkem června se teploty vzduchu začnou podle meteorologů zvyšovat, uplynulý týden byl podle meteorologů poslední z řady chladných.

Na druhou polovinu týdne slibují odpolední teploty mezi 21 až 26 stupni Celsia. Letošní květen se stejně jako duben zařadí mezi měsíce teplotně podnormální. Hodnocení května a meteorologického jara bude známé v příštích dnech.

Velmi chladné bylo i poslední ráno meteorologického jara. Na několika stanicích klesla teplota v pondělí pod nulu i ve dvou metrech. Na pěti stanicích s dobou měření delší než 30 let byl překonán a na jedné dorovnán rekord pro 31. května.

Meteorologické či klimatologické léto trvá na severní polokouli vždy od 1. června do 31. srpna. Pevně stanové roční doby zavedli odborníci pro potřeby jednotného zpracování klimatologických dat.

Oproti tomu astronomické léto je období od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti. Letos začne 21. června. Rozlišuje se ještě vegetační léto jako roční doba, kdy jsou průměrné denní teploty vyšší než 15 stupňů Celsia.

Témata: Počasí Léto