Výhled meteorologů: Oteplí se, přesto se počasí zkazí!

Bouřky

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. června 2021 6:00

Ve druhé polovině tohoto týdne se oteplí, o víkendu bude přes den kolem 24 stupňů Celsia. V období od 31. května do 27. června bude nejtepleji poslední týden. Pršet bude nejvíce ve druhém týdnu, kdy meteorologové očekávají i bouřky.

Celkově bude období následujících čtyř týdnů teplotně průměrné až slabě podprůměrné a srážkově průměrné až slabě nadprůměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"První týden bude teplotně průměrný, jeho první polovina bude chladnější, ve druhé se oteplí. Minimální noční teploty se budou pohybovat zpočátku kolem pěti stupňů Celsia, na konci týdne kolem 11 stupňů Celsia. Maximální denní teploty budou zpočátku kolem 19 stupňů Celsia, v sobotu a neděli již kolem 24 stupňů," uvedl ČHMÚ. Další týden bude podle nich také průměrný, relativně nejchladnější vychází týden od 14. června s průměrem nejnižších nočních teplot kolem deseti stupňů a průměrem nejvyšších denních teplot kolem 21 stupňů Celsia. "Poslední týden období by měl být průměrný, ale nejteplejší z celého období," doplnili meteorologové.

Průměrná teplota pro období od 31. května do 27. června je 16,7 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2003, kdy průměr činil 19,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 13,6 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1974.

Srážek v daném období očekávají meteorologové nejvíce v druhém předpovědním týdnu s úhrnem kolem 28 milimetrů, vyskytnou se přeháňky a bouřky. V dalších týdnech bude podle nich srážek méně s úhrny kolem 20 milimetrů.

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 75 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1941 zatím nejméně napršelo v roce 1994, kdy meteorologové naměřili 34 litrů na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1965 s úhrnem 132 milimetrů.

Témata: Počasí Bouřky