Chladné počasí škodí, zlepšení ale zatím nebude!

Zámek Lednice, jaro

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. května 2021 6:00

Nezvykle chladné a deštivé počasí škodí teplomilným plodinám, jako například kukuřici a čiroku. Jihomoravští zemědělci také zaostávají se setím vojtěšky a na některých místech jim na polích stojí voda.

Vegetace je opožděná o čtrnáct dní až tři týdny, vyplývá z odpovědí pěstitelů, které ČTK oslovila. Podle předpovědí na serveru Intersucho nelze očekávat zlepšení ani v příštích dnech, až do první třetiny června se počasí příliš nezmění.

S přebytkem vody se potýká agrární družstvo v Knínicích na Blanensku. "Pořád prší, potřebovali bychom tak deset dní bez deště a větší teplo. Ráno jsou tady dva stupně a vegetace je opožděná zhruba o 14 dní, rostliny nerostou. Pomrzlého nemáme nic, ale uvidíme, jak se to projeví ve sklizni, může být později. Nejvíce trpí kukuřice a čirok, potřebují alespoň osm stupňů. Na druhou stranu ale tohle počasí nesvědčí ani škůdcům, takže s nimi nemáme zatím žádné potíže," řekl ředitel družstva Ladislav Menšík.

Naopak v Bulharech na Břeclavsku chladné počasí škůdce neodradilo. "Máme tu například velké nálety dřepčíků na řepku, kde asi bude nutný jeden postřik navíc, a obáváme se i kohoutků. Kvůli počasí trpí především kukuřice, která je nažloutlá. Obvykle koncem května už děláme vojtěškové senáže a teď pořád musíme čekat na lepší počasí, aby neshnila. Dobře jsme však přečkali mrazy, i ve vinohradech," uvedl předseda zemědělského družstva Antonín Osička.

V uplynulém týdnu proudil do České republiky chladný a vlhký vzduch a maximální teploty se pohybovaly nejčastěji mezi 13 až 18 stupni Celsia. Od pondělí přes ČR opět přechází studená fronta a déšť se bude objevovat prakticky každý den, ale formou přeháněk, takže půjde často o lokální záležitosti.

"Teplota vzduchu se stále moc měnit nebude a maxima se budou pohybovat mezi 15 až 20 stupni Celsia. Půdní vlhkost bude i za deset dnů odpovídat dlouhodobým hodnotám a neočekáváme zásadní odchylky. Podle střednědobého modelu GFS ensemble, který predikuje vývoj počasí až do 9. června, se nečeká žádná větší změna ani v delším horizontu. Teploty budou stále spíše odpovídat dlouhodobým hodnotám. Častěji nad 20 stupňů by se měly dostávat počátkem června, ale stále velmi nepatrně. Počátek června by měl být i srážkově bohatší, hlavně formou přeháněk. Až do první třetiny června se počasí příliš nezmění," uvedli odborníci z webu Intersucho.

Podle portálu Agrorisk, který slouží především zemědělcům k vyhledávání rizik při pěstování, se začíná v porostech brambor na jižní Moravě objevovat mandelinka bramborová. V republice hrozí na ovocných stromech, v bramborách a cukrovce vysoké riziko náletu zakladatelek škůdců. Zakladatelky produkují množství dalších generací, které poškozují porosty sáním a přenášejí virové choroby.

Témata: Počasí Jaro