Předpověď počasí na měsíc: Léto se do Česka nežene! Bude zima!

Jaro

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. května 2021 6:00

Teploty přes den se v tomto týdnu budou většinou pohybovat kolem 15 stupňů Celsia, minimální noční teploty pak kolem šesti stupňů. V dalších týdnech se začne postupně oteplovat.

Celkově bude období od 17. května do 13. června teplotně podprůměrné a pršet bude více, než je pro toto období obvyklé. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí a měsíčního výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Jako nejchladnější ze všech čtyř týdnů bude pravděpodobně první předpovědní týden, následně by se měly průměrné týdenní teploty postupně zvyšovat, ale i tak se budou pohybovat převážně blízko hranice podprůměrných a průměrných teplot pro danou roční dobu," uvedli meteorologové. Naopak srážkově bude následující období slabě nadprůměrné. Nejvíc pršet z hlediska celostátního průměru by mělo v tomto týdnu a v týdnu od 7. června. V ostatních dvou týdnech by se měly srážky pohybovat v intervalech běžných hodnot pro toto roční období.

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 70 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1941 zatím nejméně napršelo v roce 1950, kdy meteorologové naměřili 27 litrů na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1965 s úhrnem 143 milimetrů.

Průměrná teplota pro období od 17. května do 13. června je 15 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1979, kdy průměr činil 18,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 10,6 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1962.

Měsíční výhled se podle ČHMÚ zaměřuje na týdenní průměry, nepostihuje proto všechny možné výkyvy počasí. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je zhruba 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Témata: Počasí Jaro