Počasí dnes: Ženou se bouřky! Hrozí i povodně!

Počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. května 2021 6:00

Na severu a severovýchodě Česka hrozí ve středu odpoledne místy silné bouřky, ojediněle s krupobitím. V kombinaci s tajícím sněhem může déšť výrazně zvednout hladiny menších řek. Vydatný déšť a vzestup hladin hrozí ve středu také v jižních Čechách.

Z koryt se mohou vylít hlavně říčky na Šumavě a v Novohradských horách. Vyplývá to ze zveřejněného varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Výstraha před velmi vydatným deštěm na jihu Čech platí od středečních 07:00 do čtvrtečního poledne. Varování se kromě celého Jihočeského kraje týká dvou jihovýchodních okresů Plzeňského kraje. Za 24 hodin tam může spadnout více než 60 litrů vody na metr čtvereční a zvednout hladiny menších řek na první, ojediněle i na druhý povodňový stupeň ze tří.

Ve středu odpoledne budou silné bouřky hrozit i na severu a severovýchodě České republiky. Intenzivní déšť mohou místy provázet kroupy. "V kombinaci s tajícím sněhem může na menších tocích odvodňujících horské oblasti docházet i k výrazným vzestupům hladin s dosažením i vyšších stupňů povodňové aktivity," varuje ČHMÚ.

Lidé by v bouřkách měli být opatrní nejen na možný zásah bleskem, ale také na padající větve, případně poletující předměty. Rozhodně by se měli vyvarovat koupání, či jízd na lodích, uvedli meteorologové.

Témata: Počasí Bouřky