Česko dnes potrápí počasí! Žene se silný vítr!

Větrný rukáv

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. března 2021 6:00

Většinu Čech zasáhne v sobotu silný vítr, který místy dosáhne síly vichřice. Na západě Čech může mít zvláště odpoledne vítr rychlost v nárazech až 90 kilometrů za hodinu.

Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové varovali, že v zasažených oblastech hrozí pády stromů i škody na budovách.

Výstraha před silným větrem platí v sobotu od 07:00 do 22:00 pro Liberecký, Ústecký, Karlovarský, Plzeňský a Středočeský kraj a Prahu i pro západní části Královéhradeckého a Jihočeského kraje.

Ve většině z těchto regionů očekává ČHMÚ západní vítr s nárazy o rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. V Karlovarském a Ústeckém kraji ale může rychlost větru během odpoledne ojediněle dosáhnout i zmíněných 90 kilometrů za hodinu.

Vítr zřejmě poškodí stromy, takže meteorologové varují před problémy v dopravě. Možné jsou podle ČHMÚ také menší škody na budovách kvůli silnému větru. Lidem meteorologové doporučují, upevnit volně položené předměty venku, zabezpečit okna a dveře, dávat pozor při řízení a vyvarovat se horských túr.

Témata: Počasí vítr