Jak jsme na tom? Počasí se vyvedlo, meteorologové mají dobrou zprávu!

Řeka, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. března 2021 6:00

Hydrologická situace v řekách, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ), byla v únoru stejně jako v lednu příznivá. Průtoky dosáhly 219 procent obvyklého stavu.

Na blogu brněnských hydrometeorologů to uvedli Jana Boráková a Jáchym Brzezina. Nadprůměrné průtoky hydrometeorologové evidovali i v celé druhé polovině loňského roku.

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - území Jihomoravského kraje, větší část Zlínského kraje a východní oblasti Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťovali na 70 měrných stanicích. Podle těchto dat únorové průtoky odpovídaly 219 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku z let 1981 až 2010.

"Množství únorových srážek se pohybovalo kolem normálu, vodnost toků ovlivnil především tající sníh. V únorovém průměru byly všechny stanice mimo VD Opatovice (Haná) nad normálem," uvedli hydrometeorologové.

V měsíci zaznamenali i dosažení stupňů povodňové aktivity, a to na 21 stanicích, především na začátku měsíce. Nejčastěji šlo pouze o překročení prvního stupně, tedy bdělosti. Na stanicích Opatovice nad nádrží (Haná) a Janov (Moravská Dyje) byl překročen i druhý stupeň, tedy pohotovost.

Nadprůměrné průtoky v tocích hydrometeorologové zaznamenávají od loňského léta. Letos v lednu šlo o 154 procent obvyklého stavu. Například v červnu dosáhly 215 procent, v červenci stejně jako v září 163 procent, v srpnu 157 procent. V říjnu pak dokonce 485 procent a v listopadu 238 procent. Na jaře byla situace opačná, například březnové hodnoty odpovídaly jen 37 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku.

Témata: Počasí řeky Jihomoravský kraj