Počasí na měsíc: Kdy se vytratí mrazy a přijde pravé jaro?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. března 2021 6:00

Z následujících čtyř týdnů bude v Česku nejchladněji ten příští, týdenní průměr minimálních nočních teplot předpokládají meteorologové kolem minus tří stupňů Celsia, maximální denní pak kolem čtyř stupňů.

V dalších třech týdnech se postupně oteplí. Z hlediska srážek bude období od 15. března do 11. dubna jako celek průměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Oteplení očekávají meteorologové až od druhého předpovědního týdne. "Ale jen v intervalech běžných (případně slabě podprůměrných) hodnot pro danou roční dobu," uvedli. Jako celek bude podle nich období následujících čtyř týdnů teplotně průměrné až slabě podprůměrné.

Dlouhodobá průměrná teplota pro příští čtyři týdny je 5,1 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1974, kdy průměr činil 8,7 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr, minus 1,3 stupně, meteorologové zaznamenali v roce 2013.

Průměrný úhrn srážek pro období od 15. března do 11. dubna je 42 milimetrů. "Nejvíce srážek, co se týká celostátního průměru, bude pravděpodobně v prvním předpovědním týdnu. Během následujících třech týdnů se očekávají srážky menší, ale pravděpodobně zůstanou v intervalech běžných hodnot pro toto roční období," uvedl ČHMÚ.

Témata: Počasí