Výstraha: Meteorologové varují před víkendovým počasím!

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. ledna 2021 6:00

O víkendu hrozí v celém Česku tvorba náledí a zmrazků. Dnes bude hlavně na severu a východě republiky padat mokrý sníh a v sobotu se ochladí. Kvůli tání sněhu a očekávaným srážkám dnes a v sobotu mohou dosáhnout prvního stupně povodňové pohotovosti hladiny v povodí Dyje.

Stoupnout mohou také toky odvodňující Novohradské hory, Šumavu a Český les. Vyplývá to z tiskové zprávy a výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle meteorologů napadne dnes a v noci na sobotu hlavně v severní části České republiky až deset centimetrů mokrého sněhu. Sněžit nebo pršet bude dnes podle předpovědi ale po celé republice. "V sobotu během dne očekáváme od severu postupné ochlazování, v jehož důsledku se bude lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky," uvedli na twitteru pracovníci ČHMÚ.

Výstraha před náledím platí pro celé Česko postupně od sobotních 09:00 do nedělních 09:00. Podle meteorologů by si měli dát pozor řidiči i chodci. Starší lidé nebo obecně ti, kteří mají problémy s pohybem, by podle ČHMÚ měli raději omezit vycházení.

Dnes a v sobotu mohou srážky způsobit také zvýšení hladin řek na nejnižší povodňový stupeň. Podle ČHMÚ se zvednutí hladin toků očekává v oblasti kolem Dačic na Jindřichohradecku, Moravských Budějovic na Třebíčsku, Telče na Jihlavsku a na Znojemsku.

Témata: Počasí Zima