Počasí dnes potrápí Česko! Žene se SILNÝ VÍTR a SNĚŽENÍ!

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. ledna 2021 6:00

Východní polovinu ČR zasáhne v sobotu silný vítr, který v nárazech může dosahovat až rychlosti 70 kilometrů v hodině. Na hřebenech Beskyd a Jeseníků může foukat až o síle kolem 110 kilometrů v hodině.

Na západě a severozápadě Čech napadne kolem deseti centimetrů sněhu, v Krušných horách až 15 centimetrů a mohou se zde tvořit sněhové jazyky nebo závěje. V neděli pak může na mokrých silnicích místy vznikat náledí a v Beskydech bude trvaleji sněžit. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Současně uvedl, že kvůli tání sněhu a očekávaným srážkám bude o víkendu stoupat hladina Veličky. Upozornění na možné dosažení povodňové bdělosti platí od půlnoci na sobotu do nedělního poledne pro okolí Veselí nad Moravou v Jihomoravském kraji a ve Zlínském kraji v okolí Luhačovic, Uherského Brodu, Valašských Klobouk, Vizovic a Zlína. Voda by se ale neměla vylévat z břehů.

Se silným větrem by měli počítat lidé od půlnoci na sobotu do nedělního odpoledne na severovýchodě Pardubického kraje a v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V sobotu dopoledne bude foukat i na východě Jihomoravského kraje a ve Zlínském kraji.

Podle meteorologů může silný vítr poškodit stromy a způsobit menší škody na budovách. Na horách by lidé měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií, uvedli meteorologové.

Naproti tomu ve Středočeském, Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji může sněžení v sobotu komplikovat dopravu. Stromy a větve polámané pod těžkým mokrým sněhem mohou způsobit také výpadky proudu. Do hor by se tam řidiči neměli podle meteorologů vydávat bez zimní výbavy. Totéž platí pro Beskydy, kde v neděli napadne kolem deseti centimetrů sněhu.

"V neděli v noci a ráno budou teploty klesat pod nulou a díky předchozím srážkám se na mokrých komunikacích bude místy tvořit náledí," doplnili v tiskové zprávě meteorologové.

Témata: Počasí sníh