Počasí v Evropě? Ve Španělsku -12 stupňů, v Řecku 27!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. ledna 2021 6:00

Zatímco Česko se dočkalo většího sněžení a ochlazení, v Řecku teploty dosáhnou téměř tropických hodnot. Naopak ve věčně slunném Španělsku se teploty propadnou více než u nás.

Španělsko už několikátý den trápí mráz, který dnes znovu pokořil rekordní hodnotu. Sněhová nadílka způsobila v této jihoevropské zemi chaos, informovala agentura DPA. Naopak Řecko v příštích dnech čekají teploty typické spíše pro jaro.

V pohoří Picos de Europa, konkrétně na měřící stanici Vega de Liordes, teploměr dnes brzy ráno ukázal minus 35,8 stupně Celsia, což je nejméně, kolik kdy meteorologové ve Španělsku zaznamenali. Pokořen byl tak teprve den starý rekord s hodnotou minus 34,1 stupně Celsia.

Madrid dnes odpoledne pokryl sníh, ve středním Španělsku a na jeho severu sněžilo vydatně, jinde zase vydatně pršelo. Na dálnicích i dalších silnicích se i přes restrikce zavedené v souvislosti se šířením koronaviru tvořily zácpy, vlaky nabíraly zpoždění. Na Kanárských ostrovech bylo kvůli silnému větru zrušeno mnoho letů.

Současné nepříznivé počasí má na svědomí tlaková níže Filomena, která ho bude ovlivňovat nejméně do neděle. V Madridu má v příštích dnech napadnout až 20 centimetrů sněhu a teploty mají klesnout k minus 12 stupňům.

Nad Řecko se v příštích dnech podle předpovědi dostane teplý vzduch z Afriky a očekává se, že teploty v odpoledních hodinách stoupnou ke 20 stupňům Celsia, na Krétě dokonce až na 27. Odborníci připomínají, že nejde v lednu o nijak výjimečný jev.

Témata: Počasí Řecko Španělsko