Počasí tento týden: V noci až -10, během dne vichřice až 145 km/h!

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. prosince 2020 6:00

Česko čeká tento týden krušné počasí. Zpočátku jej bude bičovat silný vítr, který místy dosáhne rychlosti silné vichřice. Ke konci týdne se pak začne citelně ochlazovat.

Vyplývá to z předpovědi počasí na tento týden, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav.

Předpověď na pondělí:Během dne oblačno až zataženo. Ojediněle, později odpoledne a večer od jihu na většině území déšť nebo déšť se sněhem. Na Moravě a ve Slezsku v polohách nad 800 m, v Čechách nad 500 m a na západě Čech i v nižších polohách sněžení. Ojediněle i srážky mrznoucí. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C, na severovýchodě ojediněle až 7 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C. Čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 7 až 12 m/s, s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na hřebenech hor na severu a severovýchodě až 40 m/s (až 145 km/h). V západní polovině Čech vítr mírný 2 až 6 m/s. Odpoledne bude vítr od západu slábnout.

Předpověď na úterý:Oblačno až polojasno, na východě přechodně až zataženo. Místy déšť nebo přeháňky, nad 600 m, na západě ve všech polohách srážky sněhové nebo smíšené. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, na východě místy kolem +1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, zpočátku na východě čerstvý 5 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s, bude k večeru slábnout.

Předpověď na středu:Oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky, nad 500 m, na západě ve všech polohách sněhové. Na východě přechodně až zataženo a místy déšť, nad 900 m sněžení. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, na východě místy kolem +2 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Slabý jihozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek:Oblačno až polojasno. Ojediněle přeháňky, většinou sněhové. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti až -8 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Slabý jižní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pátek:Oblačno až polojasno, na východě ojediněle sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti až -10 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Slabý jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na víkend:Zpočátku oblačno až polojasno, postupně od jihovýchodu přibývání oblačnosti a na většině území občasný déšť nebo déšť se sněhem, od vyšších poloh sněžení. Ojediněle mrznoucí srážky. Nejnižší noční teploty zpočátku -3 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti až -10 °C, postupně +2 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 5 °C. 

Témata: Počasí Vichřice Zima