Blíží se první noční mrazíky, varují meteorologové!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. října 2020 6:00

Podzimní počasí se v tomto týdnu ozvalo v plné síle, zvedaly se hladiny vodních toků, ve vyšších polohách dokonce sněžilo. Meteorologové prozradili, kdy máme počítat s prvními nočními mrazíky.

Noční mrazíky lze očekávat možná po Dušičkách, které připadají na 2. listopadu. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Srážkově má být následující měsíc průměrný.

"Období příštích čtyř týdnů jako celek očekáváme teplotně i srážkově průměrné," uvedli meteorologové. Teploty vzduchu se budou pohybovat kolem dlouhodobého průměru, který pro tyto čtyři týdny činí 5,2 stupně, nebo slabě nad průměrem. Podle meteorologů bude v týdnu po Dušičkách kolem devíti stupňů a v týdnu do 15. listopadu kolem sedmi stupňů.

Srážkově by se jednotlivé týdny měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru. Srážkové úhrny se budou pohybovat zhruba kolem deseti milimetrů vody na metr čtvereční za týden.

Průměrný úhrn srážek pro období od 19. října do 15. listopadu je 43 milimetrů. Zatím nejvíc napršelo v roce 1998, kdy meteorologové naměřili 92 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 1983 s úhrnem čtyři milimetry.

Témata: Počasí ČHMÚ mráz