Bude nás počasí trápit dál? Meteorologové řekli, jak bude do konce října!

Podzimní příroda, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

17. října 2020 6:00

Z října sice zbývá ještě čtrnáct dní, meteorologové už ale naznačili, s jakým počasí bychom měli ve dvou následujících týdnech počítat. Moc teplejších dnů už nás podle všeho nečeká.

Česko se v tomto týdnu potýkalo s velkými rozmary počasí, po vydatném středečním dešti především ve východní polovině republiky stouply hladiny vodních toků. Situace už se ale uklidňuje a nic podobného by se ve zbytku října nemělo opakovat.

V příštích dvou týdnech budou nejvyšší denní teploty kolem 12 stupňů Celsia. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Měsíční výhled se podle ČHMÚ zaměřuje na týdenní průměry, nepostihuje proto všechny možné výkyvy počasí. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je zhruba 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Dlouhodobá průměrná teplota pro nadcházející období je 5,2 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1965, kdy průměr činil dva stupně. Zatím nejvyšší průměr 8,2 stupně Celsia meteorologové zaznamenali na podzim před sedmi lety.

Témata: Počasí ČHMÚ Podzim