Máme čekat další extrémy počasí? Změna má přijít už dnes!

Povodně, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

16. října 2020 6:00

Česko se letos potýká s extrémy počasí, což se projevilo i v tomto týdnu, kdy část země zasáhly povodně. Podle meteorologů by se situace na řekách měla od dnešního dne měnit.

Vydatný středeční déšť způsobil především ve východní polovině republiky zvýšení hladiny vodních toků, některé řeky či potoky se dokonce vylily z koryt a ohrožovaly obydlí občanů. Ve čtvrtek už se ale situace na řadě míst uklidňovala. 

Mnohde však nebezpečí povodní hrozí dál. Stále se očekává rozvodnění dolních úseků řek, kde by se situace měla uklidňovat od pátku, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Například dolní Morava v Lanžhotě se podle meteorologů dostane na třetí, nejvyšší stupeň v noci na sobotu a hladina středního a dolního Labe bude nejvýše v pátek, maximálně ale na úrovni prvního stupně povodňové aktivity.

Podle předpovědi bude v pátek převážně zataženo, občasný déšť nebo přeháňky lze postupně očekávat na většině území, nejvíce pak na jihovýchodě a východě. Nejvyšší teploty budou činit 5 až 9 °C, v Čechách ojediněle mohou ojediněle dosáhnout až 11 °C.

Témata: Počasí Povodně