Předpověď počasí na měsíc: Ještě víc se ochladí, ženou se další deště!

Počasí

Autor: stars24.cz, ČTK

28. září 2020 6:00

Po studeném a deštivém víkendu se oteplí, v říjnu ale budou teploty postupně klesat. Týdenní maxima sestoupí od 16 ke 12 stupňům Celsia. Pršet bude zejména tento týden, nejsušší z příštích čtyř týdnů má být období uprostřed října.

Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

V září se dosud teploty většinou udržovaly nad dlouhodobým normálem, upozornili meteorologové. "V následujícím období budou již teploty klesat a postupně se přiblíží k normálu," uvedli. Stejně jako týdenní maxima se postupně sníží také noční minimální teploty, z úrovně kolem sedmi stupňů ke dvěma stupňům Celsia.

Srážky budou nadnormální v příštím týdnu, poté už bude pršet méně. "Postupně bude srážek během období ubývat a nejméně četné budou uprostřed měsíce října. Celkově bude období od konce září do 25. října srážkově v normálu," uvedl ČHMÚ.

Průměrný úhrn srážek pro období mezi 28. zářím a 25. říjnem je 37 milimetrů. Deště a sněhu podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejvíc v roce 1964, kdy meteorologové naměřili 104 milimetrů. Nejméně to bylo hned v roce 1951 s úhrnem jeden litr na metr čtvereční.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období následujících čtyř týdnů je 8,8 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1974, kdy průměr činil 5,3 stupně. Zatím nejvyšší průměr 13 stupňů Celsia meteorologové zaznamenali v roce 1966.

Měsíční výhled se podle ČHMÚ zaměřuje na týdenní průměry, nepostihuje proto všechny možné výkyvy počasí. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je zhruba 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Témata: Počasí Déšť