Varování meteorologů! Pěkné počasí si o víkendu neužijeme, silné deště jsou tady!

Deštivé počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. září 2020 6:00

Meteorologové varovali před vydatným deštěm, který v sobotu zasáhne většinu země s výjimkou západních a části severních Čech.

Může místy napršet 40 až 60 litrů vody na metr čtvereční. Výstraha platí do sobotního poledne, informoval Český hydrometeorologický ústav.

Kvůli vydatnému dešti hrozí hlavně problémy v dopravě - přes silnice může odtékat voda, řidiči se musejí připravit na sníženou viditelnost i riziko aquaplaningu.

"Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně," upozornili meteorologové.

Uplynulé slunečné dny s téměř letními teplotami dnes vystřídalo ochlazení a déšť. Sychravé počasí zřejmě bude pokračovat celý prodloužený víkend, poté se začne pozvolna oteplovat, má ubývat mraků i srážek.

Nejnižší noční teploty v sobotu klesnou na 12 až 8 °C, v jihozápadní polovině až na 6 °C. Nejvyšší denní teploty vyrostou na 7 až 11 °C, na východě a severovýchodě místy až 14 °C. 

I v neděli bude zataženo až oblačno, místy se objeví další déšť nebo přeháňky. V polohách nad 1100 m hrozí srážky smíšené nebo i sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty vyrostou na 8 až 12 °C. 

Témata: Počasí Déšť