Předpověď počasí na měsíc: OBAVY meteorologů se nevyplní?

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. června 2020 6:00

Červenec bude teplotně spíše průměrný a v jeho první polovině bude více pršet. Podle týdenní předpovědi pak bude teplý zejména závěr příštího týdne, kdy by měly teploty vystoupat k 29 stupňům Celsia.

Vyplývá to z výhledu počasí na příští čtyři týdny, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

"Týdenní průměry nejvyšších denních teplot se budou v prvním týdnu předpovědi (29. června až 5. července) pohybovat mezi 22 a 25 stupni, v dalších třech týdnech je předpokládáme od 23 do 27 stupňů," uvedli meteorologové. Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období mezi 29. červnem a 26. červencem je 18,4 stupně Celsia.

Po nadcházejícím víkendu, kdy by teploty měly překročit tropickou třicítku, se v pondělí ochladí, přijdou také přeháňky a ojediněle i silné bouřky. Postupně se ale má v příštím týdnu oteplovat, od pátku do neděle pak mají být nejvyšší denní teploty 24 až 29 stupňů. Stále ale budou hrozit přeháňky a bouřky.

"Srážkově předpokládáme první dva týdny předpovědi (29. června až 12. července) mírně nadprůměrné, třetí a čtvrtý týden předpovědi (13.července až 26. července) předpokládáme průměrné," uvedl ČHMÚ. Dlouhodobý průměrný úhrn srážek je v tomto období 81 milimetrů. Deštivý byl zejména červenec 1997, kdy úhrn činil 203 milimetrů. Naopak v roce 2013 to bylo jen 15 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Témata: Počasí