Počasí v Česku překvapuje! Může na svatého Medarda opravdu pršet 40 dní?

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2020 6:00

Svatý Medard, který připadá na 8. června, letos přinese podle meteorologů déšť nebo přeháňky a podle pranostiky by mělo pršet dalších 40 dní. Zda se tak stane se sice neví, historie ukazuje, že to ale není až tak nereálné. Podle předpovědi by se navíc deště a bouřky objevit měly.

Předpověď na pondělní svátek svatého Medarda hlásí zataženo až oblačno, na většině území ČR déšť nebo přeháňky, na východě ojediněle i bouřky. Večer by mělo oblačnosti i srážek ubývat.

Nejvyšší denní teploty by mohly vyšplhat až na 26 stupňů. Do příštího týdne se však mají denní maxima pohybovat slabě nad 20 stupňů Celsia. Po západu slunce se pak může ochladit na devět stupňů.

Podle údajů z meteorologických stanic v uplynulých 19 letech pršelo více než 30 dnů v tomto čtyřicetidenním období například na Churáňově, Lysé hoře, v Peci pod Sněžkou, Českých Budějovicích, Plzni nebo Liberci. Churáňov téměř splnil pranostiku v roce 2019, kdy měl po Medardovi 35 deštivých dnů. Vyplývá to z informací, které poskytl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V roce 2009 překonaly třicetidenní počet deštivých dnů vedle Churáňova stanice České Budějovice, Pec pod Sněžkou, Plzeň a Liberec. Pec pod Sněžkou spolu s Lysou horou měla takto dlouhé deštivé období i v roce 2004. "U stanice Praha-Karlov bylo maximálních 24 dní s deštěm dosaženo ve třech letech, kdy jednou na Medarda pršelo a dvakrát nikoliv," doplnili meteorologové.

Témata: Počasí Déšť