VAROVÁNÍ METEOROLOGŮ: Českem se prohání silný vítr a mohutné bouřky!

Bouřky, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. května 2020 12:39 | Aktualizováno: 23. května 2020 19:35

Přes jižní Čechy postupuje pásmo bouřek provázené zejména přívalovým deštěm. Na stanici Temelín spadlo během 20 minut kolem 30 milimetrů srážek.

Český hydrometeorologický ústav zvýšil výstrahu, velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí se již vyskytují v některých regionech Jihočeského kraje, postupovat mají podle meteorologů na jih Vysočiny a na Znojemsko v Jihomoravském kraji. Při silném dešti se mohou rozvodnit malé toky, hrozí zatopení níže položených míst nebo podemletí komunikací. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky, varuje ČHMÚ.

Bouřkové pásmo se podle meteorologů přesouvá z jižních Čech dále k východu až jihovýchodu a bude postupovat podél jižní hranice na jih kraje Vysočina a do Jihomoravského kraje. Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od dnešních 17:30 do 20:30 v Jihočeském kraji pro regiony České Budějovice, Dačice, Jindřichův Hradec, Soběslav, Třeboň a Týn nad Vltavou, na Vysočině pro oblast Moravských Budějovic a Telče a v Jihomoravském kraji pro Znojemsko.

V ostatních částech těchto krajů a v některých oblastech Plzeňského a Středočeského kraje zůstává v platnosti výstraha před silnými bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí.

Při přechodu fronty bude podle ČHMÚ zesilovat severozápadní vítr, jehož nárazy mohou na frontě a za ní přechodně dosáhnout rychlosti mezi 55 až 70 kilometrů v hodině, a to i v místech, která nebudou zasažena bouřkami. Nejsilnější nárazy předpokládají meteorologové zejména v Jihočeském kraji, na Vysočině, v Jihomoravském kraji. V sobotu večer a v noci na neděli postoupí bouřky a fronta z území ČR k východu a vítr zvolna zeslábne.

Témata: Počasí Bouřky