Do Česka přichází léto! Předpověď počasí na měsíc!

Jaro

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. května 2020 6:00

Po nynějším velmi chladném týdnu se v Česku začne zvolna oteplovat. Venkovní teploty budou v příštím týdnu stoupat v průměru k 19 stupňům Celsia, nad dvacítkou se ocitnou až koncem května. Příští týden bude suchý, pršet bude pravděpodobně až koncem týdne.

Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období od 18. května do 14. června jako celek průměrné až slabě podprůměrné. První týden očekáváme poměrně suchý a více srážek se pravděpodobně vyskytne až v závěru týdne," uvedli meteorologové. Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 73 milimetrů, tedy 73 litrů vody na metr čtvereční. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejméně napršelo v roce 1957, kdy meteorologové naměřili 27 litrů na metr čtvereční. Nejvíce pršelo v roce 1965 s úhrnem 137 milimetrů.

Podle dnešních údajů meteorologů na facebooku spadlo v Česku v první polovině května v průměru 36,7 milimetru srážek. V polovině měsíce to podle nich představuje o něco více než polovinu měsíčního normálu, který činí 64 milimetrů. Nejvíc pršelo v pondělí 11. května, kdy v částech jihozápadních, středních a severovýchodních Čech spadlo kolem 40 milimetrů. Mezi jednotlivými kraji nicméně panují velké rozdíly. Zatímco v Jihomoravském spadlo od začátku měsíce 19,5 milimetru, v Libereckém kraji to bylo 61 milimetrů a v Moravskoslezském 51,2 milimetru.

Nejbližší dny přinesou srážek méně, nejvíc jich spadne dnes. O víkendu pršet nebude a v příštím týdnu lze počítat jen s ojedinělou přeháňkou nebo bouřkou, která přinese nejčastěji do tří milimetrů srážek, dodal ČHMÚ.

Průměrná teplota pro období od 18. května do 14. června je 15,4 stupně Celcia. Nejtepleji bylo v roce 2003, kdy průměr činil 19,3 stupně Celsia. Zatím nejchladněji bylo 12 stupňů v roce 1955.

Ještě o minulém víkendu panovalo v Česku skoro letní počasí, což se projevilo i v rozšíření sucha prakticky na celé území republiky. V pondělí se ochladilo a Česko zasáhly bouřky s deštěm i sněhem. Na horách na severu a severovýchodě republiky napadlo přes noc až 15 centimetrů sněhu. Dnes ráno meteorologové upozornili, že v noci ze dneška na sobotu budou teploty v části Česka klesat opět pod nulu. Noční mráz může poškodit zeleninu, vinnou révu a kvetoucí ovocné stromy. Mráz postihne většinu Moravy s výjimkou jihu, dále východ Čech a Karlovarský kraj.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Témata: Počasí