Světová meteorologická organizace vydala PŘEDPOVĚĎ POČASÍ NA LÉTO! Bude to extrém!

Letní počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. května 2020 6:00

Světová meteorologická organizace (WMO) počítá v nadcházejících měsících v Evropě a zbytku severní polokoule s nadprůměrnými teplotami. Ty by podle dosavadních měření mohly dosahovat či překonávat historické rekordy! Pravděpodobně nás tak mohou potkat extrémní vedra a sucha a vyšší počet tropických dní.

Podle výpočtů, o kterých organizace informovala v úterý, se průměrné globální teploty v lednu, únoru a březnu pohybovaly v blízkosti rekordních hodnot.

Duben byl podle meteorologů stejně teplý jako dosud nejteplejší duben od začátku měření, který byl zaznamenán v roce 2016, kdy počasí ovlivňoval klimatický fenomén El Niňo.

Ten prostřednictvím vysokých teplot vod v Pacifiku ovlivňuje velkou část podnebí na Zemi. V nadcházejících měsících se však takový jev neočekává, přesto by teploty mohly nadále dosahovat takřka rekordních hodnot.

Původní předpovědi na letošní rok z přelomu let 2019 a 2020 ukazovaly, že bychom se prvních tropických dní měli dočkat už v červnu. Červenec a srpen by se měly nést v pokračujícím duchu z posledních let, co se extrémních veder a sucha týče.

Deště by se během léta měly objevovat jen minimálně. Zemědělské sucho se přitom od minulého týdne rozšířilo prakticky na celé území republiky. V neděli jím trpělo 98 procent území. Výrazné až extrémní sucho, tedy tři nejhorší stupně, nyní postihují 57 procent území. 

Témata: Počasí Léto