SNÍH, mráz, kalamita! Meteorologové mění předpověď počasí, řekli kolik napadne sněhu!

Zasněžená auta

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. května 2020 6:00

Příští týden se do Česka vrátí zima se vším všudy. Napadne sníh, teploty klesnou pod bod mrazu, a meteorologové zvažují vydání výstrahy před možnou kalamitou.

Předpověď na pondělí:Polojasno až oblačno, ojediněle mlhy. Během dne od severozápadu až zataženo s deštěm, místy i vydatnějším, na východě déšť večer. Ojediněle bouřky. Večer od severozápadu nad 500 m déšť se sněhem a sněžení. Nejnižší noční teploty 15 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 20 °C, na jihovýchodě až 25 °C, na západě a severozápadě kolem 13 °C.

Odpoledne od severozápadu ochlazování. Slabý proměnlivý, během dne čerstvý severní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na Moravě a ve Slezsku zpočátku jižní vítr. Ve vyšších a horských polohách může místy napadnout 5 až 15 cm převážně mokrého sněhu, ukazuje předpověď ČHMÚ.cz.

Předpověď na úterý:Zataženo až oblačno a zejména v jihovýchodní polovině území déšť se sněhem nebo sněžení. Během dopoledne od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C, na západě a severozápadě až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s, zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, bude odpoledne slábnout. V noci na úterý se může i v nižších polohách přechodně tvořit sněhová pokrývka.

Předpověď na středu:Polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky, nad 1000 m sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, na jihu a jihovýchodě až 16 °C. Slabý proměnlivý nebo severozápadní vítr do 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek:Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, ojediněle až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, na jihovýchodě až 16 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Polojasno až oblačno, ojediněle, koncem období místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty v pátek 5 až 0 °C, v dalších dnech 8 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 18 °C, v závěru období místy až 20 °C.

Témata: Počasí sníh