Předpověď počasí nevypadá dobře: Bouřky, ochlazení a extrémní sucho!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. dubna 2020 6:00

Po poměrně chladném víkendu se oteplí, teploty v úterý vystoupí až na 24 stupňů. Následně dorazí do republiky studená fronta, kterou může na některých místech provázet déšť, přeháňky a ojediněle i bouřky, teploty zůstanou pod 20 stupni.

V nadcházejících čtyřech týdnech nevybočí teploty ani srážky z dlouhodobého průměru. Vyplývá to z týdenní předpovědi a měsíční prognózy počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Období od 27. dubna do 24. května 2020 bude jako celek teplotně průměrné, relativně nejchladnější bude zřejmě týden od 11. do 17. května, kdy se týdenní průměr nejvyšších denních teplot bude pohybovat kolem 18 stupňů Celsia. Poslední týden období bude opět teplejší.

Většina Česka se potýká s extrémním suchem, ani příští čtyři týdny se situace ohledně srážek nijak výrazně nezlepší. "Období jako celek by mělo být srážkově průměrné. První dva týdny vychází nadprůměrné s úhrny kolem 20 milimetrů za týden, poslední dva spíše podprůměrné s úhrny kolem deseti milimetrů," uvedli meteorologové.

Průměrná teplota v tomto období je 13,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo na konci dubna a první tři týdny května v roce 1991, kdy teplota v průměru vystoupala jen na 8,9 stupně. Naopak nejteplejší čtyři týdny v této době měli Češi předloni, kdy průměrná teplota dosáhla rovných 16 stupňů.

Témata: Počasí