Počasí DRTÍ ČESKO! Situace se může v dalších dnech zhoršovat!

Sucho a slunce

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. dubna 2020 6:00

Zemědělské sucho se v Česku po zimě bez sněhu projevuje velmi intenzivně. Od chvíle, kdy rostliny zahájily růst, se prakticky neustále prohlubuje. Extrémním suchem, tedy nejhorším, jsou zasažena čtyři procenta území. Dalšími dvěma stupni, tedy výrazným a výjimečným suchem je zasaženo dalších 43 procent.

Situace se má v dalších deseti dnech zhoršovat, protože se čeká slunečné a poměrně teplé počasí, uvádí projekt Intersucho. Zemědělci se tak stejně jako loni potýkají se špatným vzcházením porostů, pro setí jsou pole většinou vyschlá. Déšť, který přišel v neděli ráno, mírně vylepšil situaci víceméně v jižní polovině republiky, vědci mluví o dělení zhruba podél dálnice D1.

S dlouhotrvajícím suchem se potýká Třeboňsko a oblast na severozápad od Českých Budějovic. Extrémní sucho již nyní také postihuje Oderské vrchy a Nízký Jeseník, část Podkrkonoší a Jizerské hory. Lepší situace je pouze na jižní Moravě, v jižní části Vysočiny, většině Středočeského, Plzeňského a Ústeckého kraje.

Situaci letos zhoršila mírná zima a velmi brzký nástup vegetace, která vodu na začátku jara intenzivně čerpá pro svůj růst.

Rostliny letos bojují nejen se suchem, ale neprospěly jim ani ranní mrazy, které extrémně poničily úrodu ovoce.

Ve výhledu na dalších deset dnů je zatím minimum srážek, a to až spíše u konce období, u kterého panuje větší nejistota než na bližší dny. Loni panovaly v dubnu velmi podobné podmínky, úrodu částečně zachránil teplotně podprůměrný a srážkově nadprůměrný květen. Dnes zveřejněný měsíční výhled počasí Českého hydrometeorologického ústavu sice hovoří v první polovině května o průměrných až podprůměrných teplotách, takové však mají být i srážky.

Témata: Počasí Sucho