Počasí v Česku? Nejhorší za poslední roky, hrozí vážná krize!

Suché počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. dubna 2020 6:00

Aktuální stav sucha na území České republiky je horší, než tomu bylo v polovině dubna v letech 2018 a 2019. Pokud by se nedostatek vody dále prohluboval, mělo by to negativní dopad na zemědělskou výrobu.

Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle ní jsou velmi nízké průtoky v řekách, málo vody také zůstává ve sněhu na horách. Sucho by nyní mohlo být problémem pro mák, jarní obiloviny a brambory. 

"V letošním roce oproti předchozím rokům je zasažena většina území malým až středním deficitem srážek za šest měsíců, který dobře vypovídá o nedostatku vody v orniční vrstvě především pro volně rostoucí rostliny a zemědělské plodiny," uvedli meteorologové.

Za období 24 měsíců je pak deficit srážek vysoký a v severních Čechách dokonce extrémní. Podle ČHMÚ to znamená nedostatek vody pro stromy a lesní porosty. Lze proto čekat, že se plochy porostů zasažených suchem budou zvětšovat, v některých oblastech budou stromy usychat.

Nedostatek srážek zemědělce trápí šestým rokem v řadě. Jak vysoké bude poškození rostlin bude záležet na dalším vývoji počasí. Nedostatek srážek v posledních týdnech stav zhoršil.

Zásoby vody ve sněhové pokrývce byly loni v dubnu zhruba trojnásobné proti letošnímu roku. Na začátku tohoto týdne bylo na území ČR ve sněhové pokrývce odhadem 95 milionů metrů krychlových vody, loni to bylo asi 260 milionů.

Témata: Počasí Sucho