Užijeme si letos ŠÍLENÉ POČASÍ? Meteorologové se obávají těchto extrémů!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. dubna 2020 6:00 | Aktualizováno: 16. dubna 2020 20:06

Globální teplota letošního března byla srovnatelná s teplotami dosud nejteplejších březnů v historii z let 2017 a 2019. Informovala o tom evropská služba Copernicus, která monitoruje změny klimatu. Potvrdila tak předpovědi expertů z přelomu roku, kteří se obávali, že by letošní rok mohl být extrémní.

V nejzápadnějších částech Evropy se teploty v březnu držely blízko průměru nebo těsně pod ním, avšak na východě a v okolí Baltského moře jej značně převyšovaly.

Výrazný nadprůměr byl zaznamenán ve velkých částech Ruska a v mnoha asijských regionech. Totéž platí pro východ a jih USA, Mexiko, jih jihoamerického kontinentu, střední Afriku a západní Austrálii.

Letošní březen se s průměrnou teplotou 3,9 pohyboval oproti normálu z let 1981 až 2010 v o stupeň vyšších hodnotách. Co do množství srážek nevybočoval letošní březen z hodnot obvyklých pro tuto část roku. 

I přesto by letošní rok mohl být podobně teplý jako předchozí roky, kdy počasí lámalo rekordy. Ostatně i aktuální nadprůměrně teplé počasí tomu nasvědčuje.

Světová meteorologická organizace (WMO) spadající pod OSN už na přelomu roku varovala, že nadprůměrné teploty mohou v roce 2020 zapříčinit extrémní výkyvy počasí.

"Rok 2020 začal tam, kde rok 2019 skončil," řekl podle AFP generální tajemník WMO Petteri Taal a poukázal na zničující lesní požáry v Austrálii.

"Bohužel očekáváme, že v roce 2020 a v následujících desetiletích budeme svědky mnohem extrémnějšího počasí, které bude poháněno rekordními úrovněmi skleníkových plynů zachycujících teplo v atmosféře," dodal.

WMO uvedla, že průměrné globální teploty v posledních pěti letech i v posledním desetiletí byly rekordně vysoké. "Od 80. let minulého století je každé další desetiletí teplejší než to předešlé," uvedla WMO s tím, že "tento trend bude podle očekávání pokračovat".

Témata: Počasí