Do Česka přišlo jaro? Meteorologové vydali novou předpověď počasí!

Ranní rosa, příroda

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. února 2020 6:00 | Aktualizováno: 23. února 2020 11:36

Nezvykle teplé počasí z poslední doby bude v Česku pokračovat i v následujících čtyřech týdnech. V příštích 14 dnech ale může napadnout další sníh.

Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi pro období od 24. února do 22. března, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"V jednotlivých týdnech předpovědního období očekáváme střídání teplotně průměrných a teplotně nadprůměrných dní," uvádějí meteorologové. Co do množství srážek budou podle nich příští čtyři týdny jako celek průměrné.

Teploty přes den budou v příštím týdnu nejčastěji kolem devíti stupňů. A těsně nad bodem mrazu by měly zůstávat i v noci.

Na začátku března se má velmi mírně ochladit. Od poloviny měsíce by ale denní teploty mohly stoupat i nad deset stupňů Celsia.

Nejvíc srážek v následujících čtyřech týdnech očekávají meteorologové hned na začátku. "S ohledem na poměrně vysoké teploty vzduchu nelze v nižších a středních polohách očekávat (až na krátké epizody) tvorbu sněhové pokrývky."

Milovníci zimních sportů přesto ještě nemusí lyže uklízet do sklepů. "Na horách, zejména ve vyšších horských polohách je vysoká pravděpodobnost zvyšování sněhové pokrývky alespoň v první polovině předpovědního období," uvádí předpověď.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 24. února do 22. března je 2,7 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1951 bylo nejchladněji v roce 1987, kdy průměr činil minus 3,3 stupně Celsia. Naopak nejvyšší průměr 6,5 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1990.

Témata: Počasí