Meteorologové mění předpověď počasí! ZIMA SKONČILA?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. února 2020 6:00

I zbytek února bude mimořádně teplý, příští týden bude až 15 stupňů nad nulou. Až v březnu se asi teploty vrátí k dlouhodobému normálu. Kromě mimořádných teplot by mělo také nejméně v příštích dvou týdnech pravděpodobně i více pršet.

Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a týdenní předpovědi.

Na začátku tohoto týdne byla v pražském Klementinu zaznamenána teplota 14,6 stupně Celsia nad nulou, která překonala dosavadní rekord z roku 1775, odkdy tato nejstarší tuzemská meteorologická stanice nepřetržitě sleduje počasí.

I příští dva týdny, tedy do 1. března, se budou teploty podle ČHMÚ držet nad dlouhodobým průměrem pro toto období. Třeba začátkem příštího týdne bude stále až 15 stupňů nad nulou. Pak se mírně ochladí, ale koncem týdne rtuť zase vystoupá až na deset stupňů.

Až první polovina března přinese podle meteorologů návrat k teplotám, které jsou pro toto období roku obvyklé. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot budou od 2. do 15. března kolem osmi či devíti stupňů Celsia.

Objem srážek bude ve zbytku února podle ČHMÚ nadprůměrný. V první polovině března pak zřejmě srážky zeslábnou a jejich objem se dostane na dlouhodobý průměr.

Témata: Počasí Jaro