Varování před počasím v Česku: Evropu zasáhne DALŠÍ BOUŘE!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. února 2020 14:37

Část Česka v neděli opět zasáhne silný vítr, bude ale slabší než předchozí orkán v pondělí. V nárazech bude mít rychlost až 65 kilometrů za hodinu, zatímco bouře Sabine přinesla do českých hor vítr až o rychlosti 180 kilometrů za hodinu.

Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vítr se objeví v neděli v celém Moravskoslezském kraji, dále na Frýdlantsku v Libereckém kraji a na Jesenicku a Šumpersku v Olomouckém kraji.

Výstraha před větrem platí od nedělních 03:00 do pondělních 03:00. Meteorologové doporučují lidem, aby dobře zajistili okna a dveře a odstranili nebo upevnili předměty volně uložené venku. Při pohybu venku a při řízení vozidel by si lidé měli dávat pozor a také omezit túry na horách.

ČHMÚ na webu sdělil, že nedělní vítr bude mnohem slabší než bouře Sabine, která působila v Česku začátkem týdne značné problémy v dopravě a dodávkách proudu a zanechala po sobě velké škody. "Tlaková níže, která způsobí zesílení větru zejména v západní a severní Evropě, bude postupovat severnější dráhou než Sabina, tudíž dál od nás," uvedl na webu Stanislav Racko z ČHMÚ. "Většina slabších stromů už popadala při Sabině, takže materiálů na spadnutí je podstatně méně, a proto je pravděpodobnost poruch v elektrických distribučních sítích mnohem menší," doplnil.

Stovky letů zrušili dnes v Británii kvůli bouři Dennis, která se žene na Britské ostrovy. Meteorologové varovali před silným větrem a vydatným deštěm, který zřejmě způsobí na některých místech záplavy. Před týdnem postihla Britské ostrovy bouře Ciara, podle některých odhadů by ale bouře Dennis mohla způsobit větší škody.

Zrušení letů se kromě těch londýnských dotklo také několika dalších britských letišť a narušilo plány nejméně čtyř desítek tisíc cestujících. Největší problémy hlásí aerolinky EasyJet a British Airways.

Podle stránek Letiště Václava Havla byla dnes zrušena také dvojice letů aerolinek British Airways na lince mezi Prahou a londýnským letištěm Heathrow.

Druhý nejvyšší stupeň varování před záplavami vydali meteorologové pro patnáct oblastí v různých částech Anglie, jedenáct ve Skotsku a jednu ve Walesu. Nižší výstraha platí pro dalších téměř dvě stě míst po celé zemi. Na pomoc lidem v hrabství West Yorkshire, které tvrdě postihla i bouře Ciara, už úřady vyslaly armádu.

Témata: Počasí bouře Dennis (únor 2020) Bouře