Česko přežilo bouři Sabina! Za jakou cenu?

Následky řádění orkánu Sabine

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. února 2020 22:30

Do Česka dnes dorazila bouře Sabina, kterou provázel mimořádně silný vítr. Vichřice si už vyžádala lidský život, když kvůli stromu spadlému na silnici zemřel při dopravní nehodě na Sokolovsku muž. Spadlé stromy několik lidí také zranily, například cizinku v rekreační oblasti u Doks na Českolipsku nebo patnáctiletého chlapce a o rok mladší dívku v pražských Klánovicích.

Popadané stromy na řadě míst po celé zemi uzavřely silnice a železniční tratě, vítr ovlivnil i leteckou dopravu. Energetici vyhlásili kalamitní stav v deseti ze 14 krajů, bez elektřiny bylo odpoledne přes 300.000 domácností, ke 20:00 se jejich počet snížil na 127.000. Preventivně byly uzavřeny některé školy, parky, hřbitovy či zoologické zahrady.

I když v noci na Sněžce dosáhla rychlost větru v nárazu 184 kilometrů v hodině, neměl vítr spojený s tlakovou níží Sabina v Česku sílu orkánu. To by musel vát minimálně deset minut silou nejméně 108 kilometrů v hodině. Nejvyšší náraz větru na Sněžce zaznamenali meteorologové hned po půlnoci. I když hodinu po poledni přestala platit výstraha na silný vítr s extrémním stupněm nebezpečí, odpoledne některé regiony zasáhla druhá vlna vichřice.

Při smrtelné nehodě na Sokolovsku zřejmě negativně sehrálo roli dnešní větrné počasí. Policie uvedla, že vozidlo s největší pravděpodobností vlivem pádu stromu sjelo mimo komunikaci a převrátilo se na střechu. Zatím není jasné, zda strom spadl přímo na auto, nebo zda vůz do stromu narazil. U Pňovic na Olomoucku při srážce s hasičskou cisternou zemřela řidička osobního auta. Dobrovolní hasiči jeli likvidovat následky silného větru. Po pádech stromů na automobil se zranil jeden člověk v Aši a další na Prachaticku. Středně těžké zranění utrpěla cizinka, na kterou v rekreační oblasti u Doks na Českolipsku spadl strom. Silný vítr vyvrátil strom také v Praze - Klánovicích a zranil dvě děti - patnáctiletý chlapec utrpěl úraz hlavy, čtrnáctiletá dívka měla poraněné zápěstí a pohmožděná záda, oba skončili na dětské chirurgii Nemocnice Na Bulovce.

Počet odběratelů, kteří byli kvůli silnému větru bez elektřiny, odpoledne stoupl na více než 300.000, zatímco po poledni jich bylo 65.000. Navečer se začala situace zlepšovat. Kalamitní stav vyhlásila společnost ČEZ v Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Ústeckém a Pardubickém kraji a na Vysočině na Havlíčkobrodsku a E.ON v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině vyjma Havlíčkobrodska, kde má zákazníky ČEZ. Tisíce lidí byly po ránu bez proudu také v okrajových částech Prahy. Odpoledne firma PRE zásadnější poruchy nezaznamenala, většina elektrického vedení je v hlavním městě pod zemí.

Česká pošta musela kvůli bouři Sabine a následnému přerušení dodávek elektrického proudu omezit provoz u zhruba stovky z 3200 poboček. S výpadky energie se potýkaly i desítky základnových stanic mobilních operátorů.

Silný vítr také komplikoval situaci na železnici, bouře zasáhla 132 tratí, na nichž musel být zastaven provoz. Kolem 21:00 Správa železnic na twitteru uvedla, že zbývá obnovit provoz na 18 tratích. Většina uzavřených úseků tratí byla v Čechách, od rána například nejezdí vlaky z Českých Budějovic, rozjet by se mohly v průběhu noci.

Hasiči měli k 21:00 kvůli silnému větru 4969 zásahů, a to hlavně kvůli popadaným stromům a větvím. Takzvaných technických zásahů přitom bývá průměrně 162 za celý den, sdělila ČTK mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Studená.

Letecké společnosti se zřejmě kvůli větru rozhodly pro dnešek zrušit deset zpátečních letů na Letiště Václava Havla v Praze. Další spoje mohly kvůli nepříznivému počasí nabírat zpoždění. Letiště ale zůstalo v provozu bez omezení.

V lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle předběžných odhadů orkán Sabine poničil asi milion metrů krychlových dřeva. Finančně podnik, kterému patří téměř polovina lesů v zemi, škody zatím nevyčíslil. Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR udělal orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly miliardy korun.

Bouře, která se v neděli a v noci na dnešek prohnala Evropou, si na kontinentu dosud vyžádala nejméně sedm lidských životů, a to v Británii, Německu, Slovinsku, Švédsku, Polsku nebo ČR. I dnes musely být kvůli bouřlivému počasí na severozápadě Evropy zrušeny stovky letů či vlakových spojení. Bez elektřiny se ocitly desítky tisíc domácností v Británii, Německu i ve Francii.

Témata: orkán Sabine (únor 2020) Vichřice Počasí