Vítr aktuálně: Orkán Sabine DECIMUJE ČESKO! Podívejte se, co napáchal!

Následky řádění orkánu Sabine 16

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. února 2020 13:48 | Aktualizováno: 10. února 2020 20:24

Vítr v Česku dosáhl v noci na dnešek rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, přerušil mnohde dopravu i dodávky proudu až pro 120.000 odběratelů. Spadlé stromy kromě výpadků proudu a přerušení železniční i silniční dopravy mohou také za jedno zranění.

Na Prachaticku byl jeden člověk lehce zraněn po pádu stromu na auto. Během dopoledne se situace zlepšila, do 11:00 klesl počet míst bez proudu na 76.000 a ubylo i výluk na tratích. Vítr ovlivnil také leteckou dopravu. Preventivně byly uzavřeny některé školy, parky, hřbitovy či zoologické zahrady. Na cizinku u Doks spadl strom, má středně těžké zranění.

Už v noci vítr přicházející do Česka z Německa místy značně přesáhl sílu orkánu. Na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti až 180 kilometrů za hodinu a na dalších místech na horách se rychlost větru blížila 130 kilometrům za hodinu, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). I v nížinách se rychlost větru dostala vysoko, v nárazech činila podle meteorologů asi 100 kilometrů za hodinu.

Vítr shazoval stromy a větve. K 09:00 kvůli tomu zůstalo bez proudu 120.000 odběratelů. Pak se situace zlepšila a k 11:00 bylo bez elektřiny 76.000 míst, z toho 41.000 míst v síti firmy ČEZ a 35.000 v síti E.ON.

Na železnici byla ještě před 09:00 přerušena doprava na třech desítkách úseků tratí. Potíže byly hlavně v Čechách, například mezi Klatovy a Plzní, Chebem a Plzní, na tratích kolem Českých Budějovic, ale některé tratě uzavřel vítr i na Moravě. Už po 10:00 se situace zlepšila a podle informací na facebooku Správy železnic byl přerušen provoz jen na 16 úsecích. Před 12:00 zůstával počet výluk podobný. V noci na dnešek byl také kvůli problémům s větrem v Německu zastaven provoz na tratích mezi Českem a Německem.

Hasiči v Česku dnes do 10:00 zasahovali kvůli větru skoro devětkrát častěji než normálně za celý den. Zásahů bylo od půlnoci přes 1400, hlavně kvůli popadaným stromům a větvím. Obvykle bývá takzvaných technických zásahů pouze 162 za celý den, uvedla mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Studená. Nejvíce zásahů měli podle mluvčí hasiči v Praze, Středočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji.

Pád stromu na osobní auto v Libínském sedle na Prachaticku lehce zranil jednoho člověka. Spadlý strom také uzavřel silnici I/24 u Nové Vsi nad Lužnicí zhruba 500 metrů před hraničním přechodem a na I/50 u Uherského Brodu převrátil vítr nákladní auto s vlekem. Spadlý strom zkomplikoval dopravu na D48 u Třanovic na Frýdecko-Místecku. Strom tam spadl na projíždějící nákladní vozidlo. Podle policejní mluvčí Karolíny Bělunkové nikdo nebyl zraněn.

Nepřízeň počasí zastavila po ránu i dvojici pražských přívozů a omezila leteckou dopravu. Letecké společnosti se zřejmě kvůli větru rozhodly pro dnešek zrušit zatím sedm zpátečních letů na Letiště Václava Havla v Praze. Další spoje mohou kvůli nepříznivému počasí nabírat zpoždění. Ruzyňské letiště ale zůstává v provozu bez omezení. Pouze ranní let z katarského Dauhá do Prahy byl na základě rozhodnutí posádky přesměrován do Vídně, sdělila ráno Kateřina Pavlíková z tiskového odboru letiště.

Silný vítr dnes také zastavil kabinovou lanovku na Sněžku. Mimo provoz se ocitly spodní i horní úsek. Provoz lanovky na Sněžku je podle správců lanovky možný do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Horská služba Krkonoše nedoporučuje kvůli silnému větru hřebenové túry.

Některá města kvůli větru preventivně uzavřela místa, kde jsou vzrostlé stromy. Například v Praze, Brně, Zlíně, Kladně či Prostějově byly uzavřeny městské hřbitovy. Preventivně byly uzavřeny i zoologická a botanická zahrada v pražské Troji nebo Safari Park ve Dvoře Králové.

Zavřené dnes kvůli větru zůstaly i některé školy. Dnešní výuku zrušily třeba ve středních Čechách Gymnázium Jiřího Ortena v Kutné Hoře nebo Střední odborná škola Čelákovice. Liberecký kraj kvůli orkánu už v neděli večer doporučil rodičům nechat raději děti doma.

Objevily se první informace o škodách kvůli větru. V lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle předběžných odhadů už orkán Sabine poničil asi milion metrů krychlových dřeva. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil, řekla dnes ČTK mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi. Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR udělal orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

Orkán Sabine v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle prvních odhadů zatím poničil asi milion metrů krychlových dřeva. Lesníci předpokládají, že nejvíce budou poškozené porosty po kůrovcové těžbě, které hůře odolávají bořivému větru. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Témata: orkán Sabine (únor 2020) Počasí Vichřice