Počasí: ORKÁN Sabine v Česku! Některé úřady doporučují NEVYCHÁZET!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. února 2020 6:00

Přes Evropu se včera a dnes přesouvá silná zimní bouře provázená přívalovými dešti a nárazy větru o rychlosti přesahující 150 kilometrů v hodině. Vichr vyvrací stromy, ničí elektrické vedení a komplikuje železniční, leteckou i námořní dopravu.

Bouře nejdříve včera udeřila na Britských ostrovech, kde živlu stejně jako ve Francii říkají Ciara. Na řadě míst se vyskytly záplavy, živel ničil domy i stromy a odstřihl mnohé obyvatele od proudu. V Británii výpadky postihly 539.000 odběratelů, přičemž ve 421.000 případů byly díky tisícům pracovníků v terénu dodávky elektřiny později obnoveny.

Úřady v Paříži vyzvaly místní obyvatele i turisty, aby v zájmu své bezpečnosti nevycházeli z domů, v Bruselu byl zase vyhlášen zákaz vstupu do všech parků. Na severu Francie, jakož i v Belgii, musí cestující počítat s komplikacemi, ať už v železniční či letecké dopravě.

Německá železniční společnost Deutsche Bahn kvůli orkánu Sabine, jehož vítr v Německu místy dosahuje až 180 kilometrů za hodinu, zastavila dálkovou železniční dopravu na území celé spolkové republiky. Aerolinky zase po celém Německu zrušily stovky letů.

Orkán působí komplikace i v Česku. Například Liberecký kraj kvůli orkánu doporučil rodičům, aby v pondělí nechali raději děti doma. Hrozí zastavení dopravy, pády stromů a další komplikace. Provoz škol bude v omezeném režimu zajištěn, absence bude omluvena.

Podle meteorologů by vichřice neměla dosáhnout síly orkánu Kyrill, který Česko zasáhl v lednu 2007. V Libereckém kraji zůstaly tehdy největší škody v lesích, zhruba za 290 milionů korun.

Na několika místech vítr přerušil dopravu. Podle webu Českých drah už kolem 04:00 na některých tratích zastavily vlaky spadlé stromy, hlavně na jihu a západě Čech. Na Prachaticku zranil jednoho člověka pád stromu na auto. Silný vítr také přerušil dodávky proudu pro desítky tisíc odběratelů elektřiny.

Silný vítr dnes podle výstrahy ČHMÚ hrozí po celý den v celém Česku. V nárazech může dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině, a místy i více. Už v noci na dnešek podle Sandeva měl vítr na Sněžce v nárazech rychlost až 50 metrů za sekundu, tedy v přepočtu zhruba 180 kilometrů za hodinu. "Klínovec měl 37 metrů za sekundu, tedy 135 kilometrů v hodině, a v nižších polohách se nárazy pohybují od 15 do 25 metrů za sekundu (54 až 90 kilometrů za hodinu)," řekl rozhlasu.

Hasiči už od brzkého rána měli po celé republice v jednotlivých regionech desítky zásahů, hlavně kvůli popadaným stromům. Třeba ve Středočeském kraji měli hasiči dokonce od nedělních 22:00 do dnešních 06:00 kvůli větru 114 zásahů. U obce Libínské Sedlo na Prachaticku si vítr vyžádal i zranění, když tam před 05:00 spadl strom na osobní auto. "Zde je jedna zraněná osoba," oznámili jihočeští hasiči na webu. Podle policie se jednalo o lehké zranění. Na silnici I/50 u Bánova na Uherskohradišťsku vítr převrátil nákladní auto s vlekem, nehoda zcela zablokovala dopravu.

V Praze měli hasiči do 06:00 asi dvě desítky výjezdů, v Modřanech spadl strom na zaparkovaná auta. Kvůli větru dnes bude preventivně uzavřena pražská zoo, sdělil na twitteru ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Silný vítr způsobuje i problémy na dálnicích, hlavně na D3 a D5. "Popadané stromy nebo větve, ale dopravu neblokují. Žádné dopravní nehody. Celá dálniční síť je v plynulém provozu," sdělil na twitteru mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Silný vítr ráno také přerušil dodávky proudu. K 06:00 bylo bez proudu kvůli pádům stromů a větví na vedení 34.000 odběratelů elektřiny v síti ČEZ, oznámila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Nejvíce poruch na vedení bylo podle ní aktuálně v Plzeňském a Středočeském kraji, a to shodně 15. "Dále evidujeme pět poruch v kraji Moravskoslezském a jednotlivé poruchy v krajích Olomoucký, Ústecký a Vysočina," sdělila. "Poruchové čety jsou v terénu, pracují na obnovení dodávek elektřiny do postižených lokalit," doplnila.

Témata: Počasí orkán Sabine (únor 2020)