VAROVÁNÍ METEOROLOGŮ: Počasí bude nebezpečné!

mráz, zima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. ledna 2020 6:00

Ve východní polovině České republiky se bude ve středu a čtvrtek vlivem mrznoucího deště místy tvořit ledovka. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Řidiči a chodci by proto měli být při pohybu venku opatrní, ledovka může způsobit problémy v dopravě a lidem hrozí úrazy po uklouznutí.

Jeho upozornění na ledovku platí od středečních 16:00 do čtvrtečních 09:00. Počítat s ledovkou mají obyvatelé Zlínského a Olomouckého kraje a lidé v okresech Moravská Třebová, Lanškroun a Žamberk v Pardubickém kraji a v okresech na severu a východě Jihomoravského kraje a na jihu a západě Moravskoslezského kraje.

Předpověď na středu:Skoro jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačnosti nebo mlhy, ráno ojediněle i mrznoucí. Postupně od západu zataženo s deštěm, na Moravě místy, jinde ojediněle i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při malé oblačnosti, zejména na východě kolem -5 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, na severovýchodě Čech a na Moravě místy kolem 1 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C. Na západě Čech a ve Slezsku mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s, na ostatním území vítr většinou jen slabý.

Předpověď na čtvrtek:Oblačno až zataženo, zpočátku na většině území déšť, na Moravě ojediněle i mrznoucí. Postupně od jihu ustávání srážek a částečně ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na Moravě místy kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na Moravě, ve Slezsku a na severovýchodě Čech místy kolem 4 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 5 m/s.

Témata: Počasí mráz