Počasí v Česku: ZIMA JE TADY? Varování meteorologů a desítky centimetrů sněhu!

Lyžařská sezona

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. ledna 2020 6:00 | Aktualizováno: 3. ledna 2020 10:03

V severní části Čech a jihozápadní části Moravy se tvoří mrznoucí mlhy, které se ojediněle udrží po většinu pátku. Silnice tak mohou vlivem vznikající námrazy klouzat a současně bude snížena viditelnost.

"V mlze je nutno snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Déletrvající mrznoucí mlhy mohou vést k tvorbě námrazy na komunikacích s nebezpečím smyku," uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Jejich upozornění na mrznoucí mlhy platí do pátečních minimálně 10:00 pro okresy na západě Pardubického kraje, severu Středočeského kraje, jihozápadě Královéhradeckého kraje, jihu Libereckého kraje a pro většinu Ústeckého kraje.

Ve stejnou dobu mají kvůli mrznoucím mlhám počítat se sníženou dohledností a nebezpečím tvorby námrazy lidé v Jihomoravském a Olomouckém kraji, na východě Vysočiny a na Novojičínsku a Odersku v Moravskoslezském kraji.

Příchod zimy už pocítili i lidé na horách. V nejvyšších partiích Jeseníků leží zhruba 35 centimetrů přemrzlého sněhu. Podmínky jsou již ideální i pro běžecké lyžování, stopu najdou jeho vyznavači upravenou z Ovčárny na Praděd i Švýcárnu, ale i z Červenohorského sedla. Oproti loňsku je však přírodního sněhu na horách stále podstatně méně, rozdíl je až půl metru. 

Teploty se v nejvyšších partiích hor pohybují přes den kolem nuly až dvou stupňů nad nulou. To však na úbytek sněhu či kvalitu stopy nemá vliv. Podmínky pro zimní lyžování jsou výborné a přispívá to také k návštěvnosti. I přesto je na horách v porovnání s předchozími roky v tomto období podstatně méně sněhu. 

Ve většině zimních středisek v Libereckém kraji už se lyžuje, byť zatím kvůli nedostatku sněhu omezeně. Výjimkou jsou areály Obří sud Javorník u Liberce a krkonošské středisko Šachty ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku. V Libereckém kraji je pro sjezdaře upravena zhruba pětina z 97 kilometrů sjezdových tratí, další přibudou v pátek a o víkendu.

Lyžařské areály v Pardubickém kraji chtějí postupně otevírat další úseky sjezdových tratí. Díky nízkým teplotám zasněžují svahy i střediska v níže položených oblastech. V provozu je ale zatím pouze modrá sjezdovka v Hlinsku na Chrudimsku, před víkendem by se mohla otevřít i trať, která překonává po přemostění státní silnici.

V Plzeňském kraji se zatím lyžuje jen na Šumavě v Železné Rudě. V provozu jsou omezeně sjezdovky Nad Nádražím, Samoty a Alpa louka. Nejvíce možností mají lyžaři v největším zimním areálu Ski&Bike Špičák, který je v provozu od pondělí.

V Karlovarském kraji postupně zahajují provoz další lyžařské areály. Kromě již déle otevřeného Klínovce a skiareálu Novako se lyžuje i v níže položených zimních střediscích. Zatím jsou ale v provozu pouze některé sjezdovky a vleky na Bublavě, Božím Daru, Plešivci a v Potůčkách. Běžecké trasy se zatím soustavně neupravují.

Skiareál Šibeniční vrch u Mnichovic u Prahy pravděpodobně zahájí provoz sjezdovky v pátek. Jde o poslední lyžařský areál ve Středočeském kraji, který je zatím mimo provoz. Ostatní sjezdovky jsou již k dispozici lyžařům.

Příznivci zimních sportů mohou v Moravskoslezském kraji využít už několik zprovozněných lyžařských areálů. Ve střediscích se stále zasněžuje a další ochlazení by navíc mohlo přijít o víkendu, čehož by provozovatelé rádi využili k úpravám v lyžařských centrech.

Lyžařská střediska na jihu Čech postupně rozšiřují provoz. Skiareál Lipno například zahájil večerní lyžování. Nabídku pro návštěvníky rozšiřují i střediska v Zadově nebo Hochficht na česko-rakouské hranici Šumavy.

Témata: Počasí Lyžování sníh