VÝSTRAHA METEOROLOGŮ! Počasí bude pořádně řádit!

Větrný rukáv

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. prosince 2019 6:00 | Aktualizováno: 20. prosince 2019 22:02

Východní polovinu České republiky zasáhne dnes v noci silný vítr, v nárazech může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V Pardubickém kraji a na Vysočině by se měl uklidnit v pátek večer, na Moravě v sobotu ránu.

Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle něj vítr bude zesilovat před studenou frontou, která postupuje přes západní Evropu k východu.

Meteorologové upozorňují, že vítr může poškodit stromy a lesní porosty nebo způsobit menší škody na budovách. Hrozí i nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, může se zkomplikovat doprava.

Lidé by měli podle meteorologů zajistit okna a dveře a uklidit nebo upevnit volně uložené předměty. Na horách by měli omezit túry a zejména by se neměli vydávat do hřebenových partií.

V pátek zároveň vydrží teplotní inverze, v nížinách se budou vytvářet mlhy nebo vrstva nízké oblačnosti. V místech, kde se tato oblačnost rozpustí, dosáhnou odpolední teploty ojediněle až ke 12 stupňům.

V sobotu má přejít přes Česko studená fronta, která přinese místy přeháňky. Podle dosavadní prognózy bude na Štědrý den sníh na horách, v nižších polohách bude až sedm stupňů nad nulou a může pršet.

Témata: Počasí Vichřice