Varování meteorologů: Počasí dnes BUDE ŘÁDIT! Ledovka a vichřice!

mráz, zima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. prosince 2019 6:00

Na silnicích a chodnících ve východní polovině ČR se bude dnes dopoledne vlivem namrzajících srážek tvořit ledovka. Odtávat bude pozvolna s postupným oteplováním od západu.

ejdéle to tedy bude klouzat na střední a východní Moravě. Řidiči a chodci by proto měli být při pohybu venku opatrní. Informoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ledovce bude předcházet déšť, místy sněžení, které bude na prochlazeném povrchu namrzat. "Mokrý sníh bude na vozovkách přimrzat a po ujetí vozidly nebezpečně klouzat," varovali meteorologové.

Nejdříve očekávají ledovku v severních a východních Čechách, v sobotu ráno na Českomoravské vrchovině a dopoledne na Moravě a ve Slezsku. Zřejmě nejdéle vydrží v Olomouckém a Zlínském kraji, kde se teplota povrchu dostane nad bod mrazu podle ČHMÚ až odpoledne.

Nejvyšší denní teploty dnes vystoupají na 5 až 9 °C, na východě Moravy kolem 3 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C. Udeří také čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h). Na Moravě v noci a zpočátku dne vítr slabý jižní do 4 m/s.

Témata: Počasí mráz