Kruté mrazy v prosinci? Počasí přinese nečekané oteplení

Zima, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. listopadu 2019 6:00 | Aktualizováno: 30. listopadu 2019 22:27

Poslední letošní měsíc se kvapem blíží a teploty zatím nenaznačují brzký příchod zimy. To se ale o víkendu zlomí a namísto deseti stupňů, které jsme mohli naměřit v minulých dnech, se rtuť teploměru propadne na nulu. Vydrží podobné teploty do konce roku?

Na to odpověděli meteorologové ze serveru AccuWeather. Podle jejich dlouhodobé předpovědi se v Česku do konce roku už výraznějšího oteplení nedočkáme, zároveň ale nepřijde nijak markantní ochlazení.

První prosincový týden se teploty budou držet nízo. Během dne vyrostou na zhruba 1 až 5 stupňů, v noci mohou klesnout až na -5 stupňů. Bude převážně oblačno až zataženo, ke konci týdne se objeví déšť nebo přeháňky.

V druhém prosincovém týdnu se mírně oteplí. Teploty vystoupají na 5 až 8 stupňů a bude polojasno až oblačno. Teploty v noci ale mohou klesnout až na -6 stupňů a zároveň se objeví přeháňky, i sněhové.

Třetí prosincový týden se ve znamení se blížících se Vánoc také neponese. Meteorologové neočekávají velké sněžení, naopak se denní teploty vyšplhají na zhruba 6 stupňů a během noci zůstanou na nule.

Čtvrtý týden v prosinci bude vzhledem k vánočním svátkům pro mnohé čas dovolených. Ani tady se ale pravého zimního počasí nedočkáme. Denní teploty budou oscilovat mezi 2 až 6 stupni, noční teploty pak klesnou až na -6. Mírné sněžení by mohlo dorazit pouze na začátku týdne.

Poslední týden letošního roku zůstanou denní teploty kolem 5 stupňů, ty noční se propadnou na zhruba -2. Podle meteorologů bychom se mohli dočkat aspoň mírného sněžení, ale podobně jako Vánoce, tak ani Silvestr nebude moc bílý.

Témata: Počasí