Zima si dává pauzu. Tohle počasí v prosinci NENÍ NORMÁLNÍ!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. listopadu 2019 6:00

Nadprůměrné teplo má pokračovat i v příštích dvou týdnech, pak se podle meteorologů může ochladit. Srážek očekávají proti průměru spíše méně, před polovinou prosince začne na horách sněžit. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Velmi teplé počasí posledních týdnů bude pozvolna ustupovat, ale z hlediska průměrných hodnot zůstanou teploty v nejbližších dvou týdnech pravděpodobně nadále nad úrovní dlouhodobých průměrů," uvedli meteorologové.

V příštím týdnu podle předpovědi budou nejvyšší teploty přes den kolem deseti stupňů Celsia. Ve druhé polovině předvánočního období výhled předpokládá teploty většinou v rozmezí běžných hodnot pro danou roční dobu. V noci už tak může mrznout.

Srážkově by měly být následující čtyři týdny průměrné až slabě podprůměrné. "Z celého předpovědního období očekáváme relativně více srážek v první než ve druhé polovině období, kdy už budou srážky na horách většinou sněhové," doplnil ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je 0,2 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1951 bylo nejchladněji v roce 1969, kdy průměr činil minus 5,3 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 4,5 stupně meteorologové zaznamenali v roce 2006.

Průměrný úhrn srážek pro období 25. listopadu až 22. prosince je 42 milimetrů. Nejvíc srážek spadlo v roce 1974, kdy meteorologové naměřili 82 milimetrů. Nejméně napršelo a nasněžilo v roce 1953 s úhrnem čtyři litry na metr čtvereční.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Témata: Počasí Zima