VAROVÁNÍ METEOROLOGŮ před počasím: Tady udeří VICHŘICE!

Větrný rukáv

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. listopadu 2019 6:00

Ve střední části České republiky a na severu Čech bude od dnešní noci foukat silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Slábnout by měl v noci na neděli. Vítr může lámat větve a komplikovat dopravu. Na horách by lidé měli omezit túry a nevydávat se na hřebeny, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění platí od dnešních 22:00 pro celou Vysočinu, jihozápad Pardubického kraje, jižní okresy Jihomoravského kraje a většinu okresů Libereckého kraje.

Předpověď na sobotu:Zataženo až oblačno, ojediněle mrholení. Ojediněle, na západě a jihozápadě zpočátku místy mlhy. Na jihozápadě a východě zpočátku ojediněle, postupně místy polojasno. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, na jihozápadě až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na severovýchodě až 13 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C, na Šumavě kolem 9 °C. Čerstvý jihovýchodní vítr 6 až 11 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách na severu a severovýchodě kolem 25 m/s (90 km/h). V západní polovině Čech vítr mírný jihovýchodní až východní 2 až 5 m/s.

Předpověď na neděli:Zataženo až oblačno, na jihozápadě místy mlhy. Ojediněle mrholení. Na horách a na severovýchodě místy, jinde jen ojediněle jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, na jihozápadě až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na severovýchodě až 13 °C. Zpočátku čerstvý jihovýchodní vítr 4 až 8 m/s, zejména na Českomoravské vrchovině a na horách na severu místy s nárazy kolem 15 m/s, postupně bude vítr slábnout. V západní polovině Čech slabý vítr do 4 m/s.

Témata: Počasí Vichřice