Počasí: Sníh v Česku? Meteorologové mají špatné zprávy

Mráz nás může i zabít, na rozdíl od tepla

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. října 2019 6:00 | Aktualizováno: 31. října 2019 17:00

Ačkoliv se prudce ochladilo a teploty mohou klesat i pod nulu, sněhu se zatím dočkáme pouze ve vyšších polohách. Podle dlouhodobé předpovědi počasí se dokonce zdá, že v nížinách letos sníh nemusí napadnout vůbec.

Teploty během dne postupně klesnou až na 8 stupňů a v noci i pod bod mrazu. Oteplovat se už do konce roku příliš nebude, zároveň se ale zdá, že na tu pravou zimu si ještě pár měsíců počkáme.

V příštích dvou týdnech by měly denní teploty dosahovat ještě zhruba 10 stupňů, poté se postupně propadnou na 5 až 8 stupňů, kde se udrží po zbytek listopadu.

Noční teploty budou klesat ještě víc. Podle meteorologů by mohly už tento týden klesnout několik stupňů pod bod mrazu. Do konce listopadu se pak může ještě více ochladit.

Meteorologové zároveň očekávají, že s příchodem listopadu začne na horách padat sníh. Do nížin by se ale ještě dostat neměl, minimálně do prosince.

Na přelomu listopadu a prosince sice teploty na pár dní vyrostou až na 10 stupňů, poté ale klesnou opět zhruba na 5 stupňů. 

Prosinec bude sice studený, mrazivý by ale měl být jen v noci, kdy teploty klesnou až na -4 stupně. Během dne by se však teploty měly udržet nad nulou, a to zhruba na pěti stupních.

Odhad Evropského centra pro střednědobou předpověď (ECMWF) totiž počítá s tím, že nad Evropou bude oblast vyššího tlaku vzduchu, což znamená mírnější zimu.

Témata: Počasí Zima