Nová PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Vytáhneme zimní bundy?

Větrný rukáv

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. září 2019 18:20 | Aktualizováno: 28. září 2019 21:31

Zatímco v neděli může být ještě až 23 stupňů, příští týden na začátku října se teplota může přes den propadnout až na deset stupňů Celsia. V noci se přiblíží téměř až k bodu mrazu a na horách bude možná sněžit.

V dalších týdnech až do konce října pak budou teploty zřejmě dále klesat. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi.

Začátkem příštího týdne se ještě rtuť může přes den dostat nad dvacítku. Od středy až do konce týdne se už ale podle krátkodobé předpovědi nad 20 stupňů nevyšplhá a třeba ve čtvrtek budou asi nejvyšší denní teploty jen mezi deseti až 14 stupni.

Po celý týden se budou objevovat občasné přeháňky, na horách i sněhové. V pondělí navíc podle ČHMÚ bude foukat silný vítr - na horách až o rychlosti 110 kilometrů za hodinu, který může lámat větve a stromy.

Zbytek října už zřejmě nepřinese nějaké překvapivé oteplení. Teploty budou po všechny příští čtyři týdny, od 30. září do 27. října, podle ČHMÚ s největší pravděpodobností odpovídat dlouhodobému průměru pro toto období. Bude se tedy postupně ochlazovat.

"V prvních dvou týdnech předpovědi předpokládáme týdenní průměry nejvyšších denních teplot kolem 16 stupňů Celsia, ve třetím týdnu předpovědi kolem 13 stupňů Celsia, ve čtvrtém týdnu předpovědi kolem 12 stupňů Celsia," sdělili meteorologové. Ani objem srážek se zřejmě většinou nebude vymykat dlouhodobému průměru.

Témata: Počasí