VELKÁ PŘEDPOVĚĎ počasí: Tragický říjen?

mráz, zima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. září 2019 6:30 | Aktualizováno: 29. září 2019 22:05

Počasí přinese v říjnu do Česka teploty pod bodem mrazu. Podle dlouhodobé předpovědi se dočkáme v průběhu měsíce především chladnějšího počasí, které zakončí mráz.

Na přelomu září a října by podle meteorologů mělo být během dne v průměru zhruba 14 stupňů, v noci pak teploty spadnou až téměř k bodu mrazu. Několik dní by se měly držet kolem 3 stupňů.

Relativně nejchladnější počasí by mělo panovat v týdnu od 7. do 13. října s týdenním průměrem nejnižších nočních teplot kolem čtyř stupňů Celsia a týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem 13 stupňů.

Ke konci měsíce začnou denní maxima klesat k 15 a poté k 10 stupňům a na konci října by podle meteorologů mělo v noci mrznout. Teploty spadnou na -1 stupeň.

Srážkově bude období do konce října průměrné, více pršet by mělo v prvních dvou týdnech. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Dlouhodobá průměrná teplota pro toto období je 10,1 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1972, kdy průměr činil šest stupňů Celsia. Zatím nejvyšší průměr 13,3 stupně zaznamenali meteorologové v roce 1966.

Témata: Počasí