VÝSTRAHA! Počasí na víkend: Ráno -7 stupňů, odpoledne 20!

mráz

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. září 2019 12:40

Počasí o víkendu po dlouho době opět ukáže svou sílu. Navzdory tomu, že je teprve září, teploty opět klesnou až na -7 stupňů. Během dne pak vyrostou až o 20 stupňů.

O víkendu se počasí vyjasní a navzdory posledním dnům také oteplí. Rtuť teploměru dosáhne až na 22 stupňů Celsia. Serveru stars24.cz to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

"Při slunečné obloze budou odpolední teploty v sobotu stoupat ke 20 °C, v neděli až ke 22 °C," uvedla Honsová. Vyšších teplot se ale dočkáme pouze během dne. Rána budou naopak chladná.

Podobně mrazivé ráno jako dnes totiž přinese i sobota. "V ranních minimech bude stejně jako dnes, teplota klesat jen k 5 až 0 °C, a očekáváme četné přízemní mrazíky, na horách bude mrznout. V neděli poleví studené severní proudění a teploty se tak po ránu zastaví na 7 až 3 °C a přízemní mrazíky očekáváme od 400 m nad zemí," uvedla pro stars24.cz meteoroložka.

Meteorologové proto varovali zemědělce a zahrádkáře před přízemními mrazíky, které se v noci a v sobotu ráno mohou objevit po celé zemi. Teploty u země klesnou na některých místech až k minus sedmi stupňům Celsia.

Dodává, že teplotní kontrasty jsou velké v porovnání s loňským rokem. Například dnes po ránu bylo v Doksanech -0,5 °C, vloni přitom v maximech dosahovaly teploty na 31 °C.

Témata: Počasí mráz