HURIKÁN a tropická BOUŘE! Extrémní počasí se blíží, udeří vedra i vichřice!

Hurikán

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. září 2019 6:00 | Aktualizováno: 10. září 2019 22:49

Počasí v tomto týdnu ovlivní hned dva tropické systémy, pozůstatky hurikánu Dorian a tropické bouře Gabrielle. Ty s sebou mohou do Evropy přinést například extrémní vichřici o rychlosti větru až 100 kilometrů za hodinu!

Hurikán Dorian se ve středních zeměpisných šířkách dostal do západního proudění a po přechodu jižně od Grónska se v úterý večer dostane k Britským ostrovům a ke Skandinávskému poloostrovu.

Tím ale rozmary počasí nekončí. Podle meteoroložky Dagmar Honsové se z Atlantiku ve středu ex-tropická bouře Gabrielle přesune až k Velké Británii a k Faerským ostrovům.

Ke starému kontinentu dorazí oba tropické systémy v podobě hlubokých tlakových níží. Silněji se v počasí projeví bouře Gabrielle, která přinese ve středu a ve čtvrtek nad Velkou Británii čerstvý až silný vítr o síle i přes 100 km/h.

Nad Skandinávií bude převládat velká oblačnost s deštěm, přeháňkami a čerstvým větrem o rychlosti v nárazech 55 km/h, přechodně 70 km/h.

Do střední Evropy bude kolem tlakové níže Gabrielle proudit teplý vzduch od jihozápadu – takže i u nás se můžeme těšit na nárůst teplot vzduchu a ve druhé polovině pracovního týdne budeme skloňovat i letní teploty.

Vloni v září počasí v Evropě ovlivňoval ex-hurikán Helene. Ex-hurikány Maria a Lee zase v říjnu 2017. V září 2011 to byl ex-hurikán Katia. V Evropě se ale také můžeme setkat s medikánem, který připomíná hurikán. 

Nad Středozemním mořem se například vloni  zformovala tlaková níže, která v některých znacích připomínala hurikán tj. vytvořilo se v ní oko s minimem oblačnosti.

Témata: Počasí Hurikán