Deště a povodně v Česku: Vsetínská Bečva překročila druhý stupeň!

Povodně, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. září 2019 12:41

Na Vsetínské Bečvě ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku platí po vydatných srážkách stále druhý stupeň povodňové aktivity. Podle meteorologů dnes mohla hladina řeky vystoupat i na třetí stupeň, který značí ohrožení.

Voda by mohla zaplavovat níže položené obydlené oblasti a silnice. Rozvodnit se mohou také menší řeky, které odvodňují Beskydy. Výstrahu vydal dnes Český hydrometeorologický ústav.

Vsetínská Bečva překročila druhý povodňový stupeň dnes ve 04:30. Výstraha meteorologů před možným dosažením třetího stupně povodňové aktivity platila do 10:00. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je momentálně situace na místě bezpečná. "Řeka je stále ve svém korytě, nedochází k ohrožení zdraví ani majetku lidí, alespoň tedy ne vodou z řeky," řekl Chmelař.

V případě dosažení třetího stupně povodňové aktivity mohla voda podle meteorologů zaplavit níže položené obydlené oblasti a silnice, v podmáčené půdě mohly padat stromy. Některé mosty a silnice mohly být uzavřeny. Lidé by měli parkovat auta na výše položených místech a vyvarovat se pohybu v korytě řeky.

Druhý stupeň povodňové aktivity platí na Vsetínsku také pod vodní nádrží Horní Bečva na Rožnovské Bečvě. "Je způsobený uměle. Vypouštíme z vodní nádrže takzvaný neškodný průtok, který nezpůsobuje žádné ohrožení. Uvolňujeme prostory v nádrži, abychom byli v případě pokračujících srážek schopni transformovat další zvýšené průtoky na Rožnovské Bečvě," uvedl mluvčí.

První povodňový stupeň je nadále v platnosti na řece Bystřičce pod stejnojmennou nádrží na Vsetínsku. Podle Chmelaře v tomto případě nepředstavuje zvýšený průtok žádné riziko pro obyvatele a jejich majetek. "Na měřicí stanici Horní Bečva a Karolinka spadlo za uplynulých 24 hodin téměř 50 milimetrů srážek," doplnil Chmelař.

Vydatný déšť může podle meteorologů dnes zvýšit hladiny řek nejen na Vsetínsku, ale také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Řeky tam mohou místy překročit první povodňový stupeň, tedy bdělost. Tato výstraha platí do 14:00.

Témata: Počasí Povodně vsetín