Počasí přinese těžkou zkoušku! Evropu zasáhne HURIKÁN?

Hurikán

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. září 2019 6:00 | Aktualizováno: 7. září 2019 23:58

Hurikán Dorian, který před několik dny zpustošil Bahamy, včera odpoledne udeřil na mys Hatteras v Severní Karolíně. Podle meteorologů se následně stočí a zamíří do Evropy.

Na Bahamách si Dorian vyžádal 30 obětí, v Severní a Jižní Karolíně se kvůli bouři ocitlo bez dodávek elektrické energie přes 330.000 domácností a podniků. Řádění počasí ale nekončí.

Dnes podle předpovědi zamíří na severovýchod Atlantikem. Postupuje rychlostí kolem 20 kilometrů za hodinu. Zbylá část východního pobřeží USA tak bude zřejmě silného větru a srážek do značné míry ušetřena.

Následně se ale Dorian stočí k Evropě a očekává se, že 11. září dorazí nad Velkou Británii. "Pokud vznikne hurikán nad Atlantikem, může mít dopad na počasí i ve střední Evropě a to se zpoždění většinou 7 až 14 dnů," řekla serveru stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Dodala, že vliv na počasí u nás mají zejména ty hurikány, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států a po svém zeslábnutí se často mění na běžnou tlakovou níží nad severním Atlantikem.

"Přesně to bude osud hurikánu Dorian. Do Evropy přináší velmi větrné a deštivé počasí. Naposledy počasí u nás ovlivnil exhurikán Maria v říjnu 2017," předpovídá meteoroložka. 

Meteorologové se domnívají, že hurikán postupně zeslábne a jako tropická bouře v sobotu ráno udeří na ostrovy Nantucket a Martha's Vineyard v Massachusetts. Následně se přesune nad kanadskou provincii Nové Skotsko.

Témata: Počasí Hurikán hurikán Dorian (srpen 2019)