Historická pohroma! Tohle napáchal hurikán Dorian včera, dnes udeří znovu!

Hurikán Dorian

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. září 2019 9:34

Hurikán Dorian, který od víkendu trápí Bahamy, si v tomto ostrovním státě vyžádal nejméně pět mrtvých. Oznámil to bahamský premiér Hubert Minnis. Bouře mírně zeslábla a nyní ji doprovází vítr o rychlosti 220 kilometrů v hodině.

"Čelíme historické tragédii," prohlásil Minnis, který varoval, že počet mrtvých může ještě vzrůst. Záchranáři mezitím přepravili 21 zraněných z ostrova Abaco do metropole Nassau, stav pěti z nich je vážný.

Problém je, že bouře nad ostrovem Grand Bahama stále setrvává, protože její postup na západ se zastavil. V pondělí večer místního času (dnes nad ránem SELČ) byl střed hurikánu 40 kilometrů severovýchodně od Freeportu, což je správní středisko ostrova Grand Bahama.

Během pondělí bouře dále zeslábla z 250 na 230 kilometrů v hodině. Ještě v neděli ale vítr dosahoval rychlosti 297 kilometrů v hodině, poznamenala AP.

Dnes se podle NHC přiblíží Dorian k východnímu pobřeží Floridy, odkud bude nad Atlantikem těsně u pobřeží postupovat na sever kolem pobřeží Spojených států. V postižených oblastech byly vyhlášeny evakuace obyvatel.

Na Floridě a v Georgii jsou přípravy na hurikán v plném proudu. V obou státech byly vyhlášeny povinné evakuace. K odchodu obyvatele vyzval i prezident Donald Trump. Kvůli nebezpečí bude muset opustit domovy také téměř milion lidí žijících na pobřeží Jižní Karolíny. V oblasti, která by měla být zasažena, žije asi 19 milionů lidí.

Mezinárodní letiště v Palm Beach a Fort Lauderdale zastavila provoz. Otevřené zůstává letiště v Miami, posledním ze tří hlavních vzdušných přístavu, které obsluhují jih Floridy.

Mimořádné nebezpečí bude Dorian podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) představovat ještě nejméně dva dny, než výrazně zeslábne. V úterý ráno místního času (odpoledne SELČ) se podle meteorologů přiblíží k východnímu pobřeží Floridy, podle kterého bude postupovat na sever. V noci na čtvrtek místního času (ve čtvrtek dopoledne SELČ) se dostane k pobřeží Georgie a následně k Jižní Karolíně. Aktuální modely naznačují, že střed Dorianu zůstane nad Atlantikem a na pevninu nevstoupí.

Témata: hurikán Dorian (srpen 2019) USA