VÝSTRAHA METEOROLOGŮ: Letní počasí končí! V Česku udeří další silné bouřky!

Bouřky

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. srpna 2019 13:59

Tropické teploty vystřídají na konci posledního prázdninového víkendu bouřky. Citelně se také ochladí o více než deset stupňů a místy se objeví i trvalejší déšť. Dnes před tím varovali meteorologové

Zatímco dnešní teploty dosáhnou 32 stupňů a v neděli bude ještě o stupeň tepleji, v pondělí ukáže teploměr v Čechách jen 16 až 21 stupňů. Bouřky se v neděli a v noci na pondělí mohou objevit na většině území, aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) neplatí jen pro západní a jihozápadní cíp republiky.

"O víkendu k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu až jihozápadu, v neděli během dne začne počasí u nás ovlivňovat od západu studená fronta," uvedli meteorologové.

Nejtepleji bude o víkendu na jihu Moravy a v Polabí. V neděli dorazí bouřky - do Čech už odpoledne či večer, na Moravu a do Slezska večer nebo v noci. Ojediněle při nich může napršet kolem 40 milimetrů vody. "Bouřky budou postupně přecházet do trvalejších srážek ve východní polovině území," upozornil ČHMÚ.

V pondělí bude převládat zatažené počasí a déšť nebo přeháňky, ve východní polovině území místy i bouřky. Místy vydatnější srážky. V Čechách večer od severozápadu ubývání srážek. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na severozápadě až 13 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 16 až 21 °C, na Moravě a ve Slezsku 22 až 27 °C.

Témata: Počasí Bouřky