Počasí: Nové varování meteorologů! V těchto krajích udeří silné bouřky!

Bouřky

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. srpna 2019 20:36 | Aktualizováno: 29. srpna 2019 23:17

Ve čtvrtek odpoledne a večer hrozí na východě a jihu Čech, na Moravě a ve Slezsku silné bouřky. Doprovázet je mohou přívalové srážky s úhrny kolem 40 milimetrů.

Dnes o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před počasím platí od čtvrtečního poledne do jedné hodiny po půlnoci pro kraje Moravskoslezský, Zlínský, Olomoucký, Jihomoravský, Pardubický, Jihočeský, Vysočinu a část Královéhradeckého kraje.

Ojediněle se podle meteorologů mohou rozvodnit malé toky, hrozí zatopení sklepů nebo podchodů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. "Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty," varuje ČHMÚ. Řidiči by měli v bouři snížit rychlost.

Města, obce a firmy na Zlínsku přitom nadále sčítají škody po pondělní bouřce. Nejhorší situace byla odpoledne a večer ve Zlíně a jeho blízkém okolí. Voda zaplavila sklepy desítek domů, dostala se i do obchodů nebo restaurací. Zaplavený byl také podjezd pod železniční tratí ve zlínské Dlouhé ulici, hasiči tam z vody museli vyprostit uvízlý automobil.

Voda se v pondělí odpoledne a večer dostala například do do podzemních garáží nákupního centra Albert ve zlínské místní části Prštné, prodejny Billa na Jižních Svazích, restaurace v ulici Zarámí a sklepů domů v ulicích Antonínova, Podvesná IV, Skalka III, Fabiánka II i na třídě Tomáše Bati.

K odstraňování popadaných nebo poškozených stromů vyjížděly jednotky také včera, například na cyklostezku mezi Otrokovicemi na Zlínsku a Kvasicemi na Kroměřížsku. Dopoledne čerpali hasiči také vodu ze suterénu domu ve Středové ulici ve Zlíně.

Témata: Počasí Bouřky